Categorieën
Bezetting israel Margot Walstrom Palestijnen Zweden. Westelijke Sahara

Erkenning van Palestina maar de Westelijke Sahara niet

De politiek van Zweden hanteert een dubbele standaard, waarbij de Minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallstrom uitspraken deed die in het verkeerde keelgat schoten van Israël. Daarbij sprak ze van “Buitengerechtelijke executies” als het gaat om Palestijnse daders die worden gedood nadat ze instaken op Israëlische burgers. De minister is inmiddels door talloze uitspraken perona non-grata in Israël, in november vorig jaar zei ze dat er een verband was tussen de terroristische aanslagen in Parijs, en het Israëlisch-Palestijns conflict als een van de factoren die verklaren waarom “Er zijn zoveel mensen die geradicaliseerd zijn”.Kort na haar aantreden in 2014 zorgde ze ervoor dat de Palestijnen gezien worden als erkende staat. Onlangs is aangekondigd dat de regering de Westelijke Sahara niet zal erkennen, het besluit lijkt niet helemaal toevallig. De Marokaanse koning brengt maandag een bezoek aan Zweden. 
 
 
 
Als redenen voor het besluit worden genoemd de druk die Marokko heeft uitgeoefend op Zweedse bedrijven waaronder het voorkomen dat er een vestiging van Ikea komt. Marokko bezet tweederde van de Westelijke Sahara sinds de jaren 1970, en rond 160.000 Sahrawi leven in vluchtelingenkampen in Algerije. De andere reden dat er van het besluit afgezien word is dat de regering al conflicten heeft met Israël en Saudi-Arabië.