Categorieën
apartheid BDS Boycots Egged israel Palestina Sodastream

BDS : oude wijn in nieuwe zakken

Iedereen die bekend is met de Nederlandse uitspraak ‘oude wijn in nieuwe zakken’ zal begrijpen dat deze titel past bij de beweging die naar eigen zeggen opkomt voor Palestijnen de BDS beweging, omdat in hun ogen Israël de bezetter is en een apartheid staat. Echter opkomen voor de Palestijnse belangen doen ze zeer zeker niet. Ze zijn gefocussed op boycots en sancties tegen Israël dat ze zelfs zover gaan dat ze met hun acties ervoor zorgden dat Palestijnse werknemers hun baan kwijt raakte als gevolg van hun acties tegen Soda stream. Ze wilde kosten wat het kost de fabriek van Sodastream sluiten zodat deze verplaatst werd, en met daverend succes!!  Maar natuurlijk was het BDS helemaal niet te doen om de Palestijnen maar is de actie hoofdzakelijk gericht tegen Israël. In de beginjaren van de BDS waren de activisten vooral actief als het ging om producten die geproduceerd werden in de volgens hun ‘bezette gebieden’. In de latere jaren verschoof dit naar een boycot van alles wat maar iets met Israël te maken heeft. Recent heeft de Franse President stelling genomen tegen BDS. Hij noemde de BDS antisemitisch.
Er is natuurlijk een discussie over wat antisemitisme nu eigenlijk is, in elk geval is duidelijk dat de BDS beweging minder vreedzame doelen heeft dan dat ze zelf beweren. Onlangs deed zich een incident voor waarbij tijdens een vergadering de BDS aanhang zich liet horen. Daarbij heeft David Greenfield ze met klare taal de les gelezen.De BDS claimt dat Israël een apartheid staat is en vergelijken daarbij Israël met het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Terwijl Israël juist een land is van diversiteit en waar als enige land in het Midden-Oosten vrijheid van godsdienst is, waar mensen met een andere sexuele geaardheid hiervoor kunnen uitkomen zonder dat ze bang hoeven te zijn om opgepakt te worden of zoals in veel landen ter dood veroordeeld worden. 

In Israël zijn geen bordjes die aangeven dat mensen van een andere afkomst niet op een bankje mogen zitten zoals dat bijvoorbeeld het geval was in Zuid-Afrika. Een Zuid-Afrikaans parlementslid laat zien dat de vergelijking met de apartheid van Zuid-Afrika en Israël onjuist is.

BDS liegt en bedriegt ook met het doel zoveel mogelijk mensen achter hun boycot acties te krijgen. Met kaarten tonen ze aan de ‘Palestina’ steeds minder land krijgt en dat Israël steeds meer land pikt. Zo kun je hierover meer lezen in een artikel van Likud Nederland.

Ook in hun laatste ‘overwinning’ van de aanbesteding van het openbaar vervoer geven ze als reden dan hun acties geleid hebben tot de keuze voor een andere vervoersmaatschappij die geen banden heeft met Israël. Echter de echte reden is de keus voor een vervoerder die bij de aanbesteding het beste levert en tegen de meest gunstige prijs. Een woordvoerder van Egged liet het volgende weten:
“The company was one of four competing for a tender and its proposal was examined and got to second place,”. “There is no connection between Egged’s not winning and claims about political pressure”.

In plaats van op te komen voor vrede en ervoor te zorgen dat zowel Palestijnen als Israëli’s in vrede samen kunnen leven torpederen ze iedere wijze van samenwerking tussen beiden. In plaats van opkomen voor de belangen die ze voor ogen zeggen te hebben is hun oog uitsluitend gericht om Israël zoveel mogelijk in een kwaad daglicht te plaatsen en zo haat en verdeeldheid te zaaien. Sommige boycot activiteiten die BDS ontplooit zoals acties in supermarkten die Israëlische producten verkopen lijken sterk op de propaganda tijdens het Nazi-regime. Toen stonden er hier leuzen met teksten als  ‘Joden niet gewenst’ en ‘koop niet bij Joden’.

De laatste jaren is er een mooie politieke term dat heet antizionisme, hoewel niet iedereen mijn mening zal delen is dat antizionisme in veel gevallen een verkapte vorm van Jodenhaat. En de oproep tot boycots en desinvesteren met betrekking tot Israël is een verkapte uiting die gericht is tegen Joden maar treft ook doorsnee Palestijnen. Het is ook altijd weer opvallend dat BDS en aanverwante groeperingen de bek opentrekken als er iets gaande is waarbij ze Israël in een kwaad daglicht kunnen plaatsen. Echter toen Egypte maatregelen nam tegen de tunnels vanuit Gaza of de grenzen sluit tussen Gaza en Egypte dan zijn de ‘boycotters’ stil. Echter als Israël iets doet dan roepen ze moord en brand. De echte reden om op te roepen tot haar is voor sommigen niets meer dan haat. Het oproepen tot boycots en desinvesteren dient de vrede niet en is gewoon een nieuwe vorm van antisemitisme. 

Het ware gezicht van BDS is een beweging die een blinde haat heeft tegenover Israël en niets liever dan deze Joodse staat ziet verdwijnen. Ze doen er dan ook alles aan om het land in een zo kwaad mogelijk daglicht te plaatsen en elke samenwerking tussen Palestijnen en Israëliers te dwarsbomen want in hun visie zou er helemaal geen Joodse staat mogen zijn, een Joodse staat die naast Joden bestaat uit Arabieren, Christenen, Druzen en andere bevolkingsgroepen met democratische rechten, vrijheid van meningsuiting net zoals dit in andere democratische landen het geval is. Een land dat door BDS beschuldigd word van bezetting, terwijl het na de Oslo Akkoorden talloze gebieden heeft overgedragen zijn aan Palestijns zelfbestuur en in 2005 de Gaza-strook volledig in Palestijnse handen kwam.